صادرات و واردات جز مقوله های اصلی هرکشوری بوده است.
به طوری امروزه مسئله ی آزاد سازی تجاری به میان آمده است. ولی آیا این امر میتواند به نفع تمام کشورها باشد؟ آزاد سازی تجاری در برخی مناطق مثل مناطق آزاد تجاری صورت گرفته و افراد بدون وجود محدودیت هایی مثل تعرفه و مالیات میتوانند به خرید و فروش کالاهای مورد نظر بپردازند.
ولی آیا این میتواند در هرکشوری باعث پیشرفت اقتصادی شود؟ صادرات کالا به خصوص کالاهای غیر نفتی یکی از مسائلی است که همواره در ایران مورد بحث قرار میگرد، یا همچنین کاهش واردات بعضی از اقلام مثل کالاهای کشاورزی که ضربه ای بسیار وحشتناک به کشاورزان عزیز این مرز و بوم وارد میکند.
با این مقدمه ما وارد دنیای صادرات و واردات می شویم.
صادرات یکی از ارکان اصلی افزایش درآمدهای ارزی کشور است به طوری که با این درآمدها هم چرخه ی تولید داخلی به راه می افتد، و هم اینکه میتوان بسیاری از کالاهای ضروری که در داخل تولید نمی شوند را وارد کرد.

صادرات و حمایت از آن همواره برای پیشرفت کشور مهم است.
- حذف یا کاهش عوارض گمرکی صادرات : در کشورهای توسعه یافته اغلب برای صادرات نه تنها عوارض تعیین نمیکنند، بلکه مشوق هایی هم در زمینه افزایش آن در نظر میگیرند. لذا باید برای تشویق تولیدکنندگان برای تولید کالاهای با کیفیت برای صادرات مشوق هایی در نظر گرفته شود.
- پوشش بیمه ای کامل کالای صادراتی : این پوشش بیمه ای باید طوری باشد که از هنگام خروج کالا از انبار شرکت تا هنگام تحویل به مشتری در برابر تمامی مسائل از جمله آتش سوزی، انفجار و… به طور کامل بیمه شده باشد.
- اطمینان صادرکنندگان از دریافت وجه کالاهای صادر شده : به دلیل وجود برخی مشکلات، دریافت وجه کالای صادراتی با تاخیر طولانی مدت صورت گرفته، که این نیازمند توجه مسئولان مربوطه در این زمینه می باشد. تا صادرکنندگان با خیالی راحت به صادرات کالای مورد نظر پرداخته و بتوانند با ارز آوری به داخل کشور سبب رشد و توسعه آن شوند.
اینها تنها بخشی از مواردی است که باید به آن توجه داشت تا بتوانیم در امر صادرات به نقطه حداقل مطلوب برسیم. البته در امر واردات به نکاتی بر میخوریم که باید به آنها توجه خاصی صورت گیرد:
- جلوگیری از واردات یا افزایش تعرفه بعضی از کالاها به خصوص برخی اقلام کشاورزی که در صورت عدم توجه ویژه به آن باعث نابودی صنعت کشاورزی در داخل کشور می شود.
- لزوم وادرات بعضی کالاها برای افزایش رقابت در میان تولید کنندگان که باعث افزایش کیفیت آن شده که در نهایت باعث افزایش سطح رفاهی مصرف کنندگان می شود.
- کاهش و حذف تعرفه گمرگی در ارتباط با بعضی کالاهای ضروری مثل دارو.
در نتیجه ما باید ابتدا زیر ساخت های تولید را بهبود بخشیده، سپس با حمایت از صادرات بتوانیم توان رقابتی را افزایش دهیم ، آنگاه میتوانیم آزاد سازی تجاری در برخی کالاها را انجام دهیم.